Η Περιοχή της Βαρειάς

Δύο χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και πρωτεύουσα της νήσου Λέσβου, βρίσκεται η Βαρειά. Μια περιοχή γεμάτη ελαιόδεντρα και συγχρόνως παραθαλάσσια, με πολλές εξοχικές κατοικίες χώρους αναψυχής και διασκέδασης.
Το κύριο στοιχείο που κυριαρχεί εδώ είναι οι χαλαροί ρυθμοί ζωής και και η ξεκούραση. Μια περιοχή όχι πολύ μακριά από την πόλη και συγχρόνως τόσο απομακρυσμένη χάρη στην αρχιτεκτονική και στην τοποθεσία της, που την καθιστούν ένα μικρό προάστιο.


Πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες, καφετέριες, Bar, εστιατόρια και ταβέρνες βρίσκονται στην διάθεσή σας όλο το χρόνο. Οδικός κόμβος ανάμεσα στην Μυτιλήνη και στα γύρω χωριά η Βαρειά αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους την επισκέπτονται.Σε μικρή απόσταση από τα Διαμερίσματα ΛΙΜΑΝΑΚΙ, βρίσκονται τα μουσεία των διάσημων Λέσβιων ζωγράφων, του λαϊκού  Θεόφιλου Χατζημιχάλη, και το μουσείο μοντέρνας τέχνης και η βιβλιοθήκη του τεχνοκρίτη Στρατή Ελευθεριάδη - Teiade, με μεγάλα έργα των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς, Τσαρούχη και πολλών άλλων καλλιτεχνών.


Καθώς ανεβαίνουμε, στο δρόμο μας συναντάμε τα χωριά Ταξιάρχης, Αγ. Μαρίνα και Πληγώνι. Το καθένα ξεχωριστό και μοναδικό.

Το Καγιάνι ή αλλιώς Ταξιάρχες σκαρφαλωμένο ψηλά στις ανατολικές πλαγιές της Αμαλής με θέα υπέροχη από τις γραφικές ταβερνούλες που διαθέτει.

Το στεφανώνει ο επιβλητικός βράχος και το στολίζει ο μεγάλος ναός του Ταξιάρχη, Βυζαντινού Σταυροειδούς Ρυθμού. Χτίστηκε ανάμεσα στα 1903 και 1958. Στην θέση του υπήρχε μικρότερος ναός στον οποίο ανήκε σαν τοιχογραφία (του 17ου αιώνα) ο Ταξιάρχης του νότιου τοίχου που στον ναό τούτο, είναι κλεισμένος σε εικονοστάσι.
 


Στην αγορά υπάρχει η παλιά βρύση του 1753 (με ανακαίνιση του 1875). Αξιόλογες είναι χαμηλότερα οι υπόγειες πηγές (στην Αγία Θέκλα), με καμαροσκέπαστες στοές από τούβλο. Σ’ αυτή τη ρεματιά, βρίσκεται ο μεταβυζαντινός ναός της Παναγίας της Ποταμούσας, ενώ στο βράχο του Αγίου Βαρθολομαίου (ρεματιά προς τα Λουτρά), το σπήλαιο με την νεολιθική θέση.

Συνεχίζοντας συναντάμε την Αγία Μαρίνα με παλιά γραφικά καλντερίμια και πολύ πράσινο. Χαμηλά στο χωριό βρίσκεται η Τρίκλητη Βασιλική της Αγίας Μαρίνας που κτίσθηκε στα 1797, και μαζί με τον περίβολό της έχουν χαρακτηρισθεί αρχαιολογικοί χώροι. Έχει ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικό του 1839. Στην εκκλησία έχουν εντοιχιστεί αρχιτεκτονικά μέλη (θωράκια, αμφικιονίσκοι κ.α.) από τον Βυζαντινό ναό που βρίσκεται ψηλά στην Αμαλή (Παναγία της Αμαλής) σε μια υπέροχη θέα μέσα στα Πεύκα. Εδώ βρίσκεται και το αρχοντικό της οικογένειας των Βερναρδάκηδων, ενώ μια μνημειακή βρύση είναι φτιαγμένη στα 1818. Χαμηλά στην παραλία (Νεάπολη) έχει ανασκαφεί μια Παλαιοχριστιανική Βασιλική (των Αργάλων, με βαπτιστήριο, ενώ το κεντρικό κλίτος έφερε ψηφιδωτά. Είναι κτίσμα του 5ου αιώνα. Επάνω από το αεροδρόμιο οι πηγές του ποταμού Λαγκάδα με κτιστό φρεάτιο και υδατόπυργο, έδωσαν τα νερά τους για υδροδότηση της Μυτιλήνης. Τώρα σώζονται οι δέκα υδρόμυλοι που λειτουργούσαν τον προηγούμενο αιώνα (μέχρι το 1941) με τα ίδια νερά. Χαμηλά το Πληγώνι, χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά.
Μετά την Βαρειά (πρός το αεροδρόμιο) συναντάμε τη Νεάπολη και την Κράτηγο, με παραλίες, νυχτερινά μαγαζιά, τον κρατικό αερολιμένα και το Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ. Κατά την κατασκευή του αεροδρομίου, βρέθηκαν ερείπια ναών, αγγεία και νομίσματα βυζαντινά και ελληνιστικά. Πιθανολογείται ότι στην περιοχή ήταν ο ναός του Απόλλωνα που αναφέρει ο Θουκυδίδης.
Σε απόσταση 20 χιλ από την Βαρειά, και αφού περάσουμε την ακρογιαλιά της Χαραμίδας, συναντάμε την πευκόφυτη περιοχή του Αγ. Ερμογένη με το ομώνυμο εκκλησάκι, χτισμένο πάνω σε βράχο. Κρυστάλλινα νερά και ταβερνούλες πάνω στο κύμα, σας περιμένουν φρέσκο ψάρι και ντόπιο ούζο.